Spelregelexperiment tijdstraf bij schotklokwedstrijden

Home Nieuws Spelregelexperiment tijdstraf bij schotklokwedstrijden

Vier minuten tijdstraf bij gele kaart

Hoewel we al onze ploegen en de tegenstanders sportieve wedstrijden toewensen, is het goed om te weten dat er (bij wijze van spelregelexperiment) bij zaalwedstrijden met de schotklok/jurytafel in geval van formele waarschuwingen (gele kaart) een tijdstraf van 4 minuten wordt opgelegd.

Als het een speler betreft wordt de speler vervangen – wat meetelt als een van de maximaal acht spelersvervangingen.
In die vier minuten moet de speler op de bank blijven zitten. Vanaf het eerstvolgende dode spelmoment na de vier minuten zuivere speeltijd mag de speler weer worden ingezet (mits de acht spelersvervangingen nog niet zijn verbruikt).

Coach

Als een (assistent-)coach een formele waarschuwing krijgt, moet de coach op de bank blijven zitten en mag geen aanwijzingen geven. Daarnaast mag de ploeg gedurende die vier minuten geen spelersvervangingen doen en time-outs aanvragen.

Spelers/staf kunnen ook een tweede gele kaart krijgen, waarbij dezelfde maatregelen gelden. Een speler zou ook dan nog weer mogen terugkeren, mits de acht spelersvervangingen nog niet verbruikt zijn.
Een derde gele kaart betekent wegzending (rode kaart).

Groene kaart verdwijnt

De groene kaart komt hiermee te vervallen. Er zullen vooralsnog gedurende de periode van dit experiment geen nadere schorsingen worden opgelegd op basis van de formele waarschuwingen – hoewel dit nog onder beraad is bij het KNKV. Wel worden de bij de formele waarschuwing behorende boetes geïnd (5 rekeneenheden).

Meer informatie via deze link.