Overlijden Henk Praas

Home Nieuws Overlijden Henk Praas

Henk Praas

In Memoriam

 

 

Op zondagavond 2 oktober 2022 kregen we het verdrietige bericht van het overlijden van Henk Praas.

Kortgeleden werd Henk overgebracht naar het hospice in Peelo.
In die periode in Hospice Het Alteveer troffen enkele van onze leden Henk nog. Ondanks de moeite die het kost was hij nog goed bij de tijd en spraakzaam!

We blikken kort terug op onze erevoorzitter.

In 1956 was Henk Praas (toen 26 jaar) een van de oprichters van ASKO.
Hij speelde lange tijd in ASKO 1, waarbij een groot deel van de selectiespelers van toen ook deel uitmaakten van de eerste bestuursperiodes.

Henk is naast speler ook trainer/speler bij het vlaggenschip van ASKO geweest.
ASKO haalde zelfs de Hoofdklasse in de zaalkorfbalcompetitie om er twee jaren in te kunnen blijven spelen.

Vele mensen kennen Mister ASKO als voorzitter, wat hij 30 jaar heeft gedaan. Daarnaast was Henk ook 12 jaar afdelingsvoorzitter (en later erevoorzitter) van de toenmalige KNKV-afdeling Noord.
Later was Henk (binnen het inmiddels gereorganiseerde KNKV) als afgevaardigde namens ons District Noord bij de bondsvergaderingen van het landelijke KNKV. Ook heeft hij deel uitgemaakt van de Tuchtcommissie.

Henk heeft vele wapenfeiten maar de verhuizing van het veld aan de Houtlaan naar Marsdijk in 1999 is er zeker eentje van.
Daarnaast heeft hij, in de tijd dat Gemeente Assen de gebouwen rondom de gemeentelijke sportvelden wilde gaan privatiseren, zich hard gemaakt voor de overname, maar stuurde wel aan op de overname van het gebouw zónder gebreken.
De connecties van Henk binnen de politiek speelden hierbij zeker een rol.

Henk Praas is altijd voorstander geweest van samenwerking tussen de drie korfbalverenigingen in Assen en was dan ook groot voorstander van de fusie waaruit AVO is ontstaan.

Tot op hoge leeftijd kwam Henk de thuiswedstrijden van AVO nog persoonlijk bezoeken en toen dit fysiek wat minder ging, liet hij zijn zoon Gert Jan de informatie over de prestaties van AVO verzamelen.

Henk heeft al in 1984 het KNKV Ereteken mogen ontvangen, werd in 2008 benoemd tot Lid van Verdienste van het KNKV en heeft in 2009 de Broekhuijsenmedaille ontvangen.
Binnen AVO is hij benoemd als Erevoorzitter.

Henk was getrouwd met Guus, zijn lieve en zeer toegewijde echtgenote die volledig achter zijn korfbalactiviteiten stond en vrijwel altijd aanwezig was bij de wedstijden.
Henk en Guus hebben hun twee kinderen, Eri en Gert Jan, ook het korfbalveld op gekregen.
Eri speelde nog jaren in de selectie van ASKO en Gert Jan is nog lang scheidsrechter geweest.

Guus was Henk tot grote steun en het was dan ook bijzonder spijtig dat zij (alweer lang geleden) plotseling overleed.
Guus was misschien ook wel een grote stimulator en zonder die grote steun zou Henk nooit in staat zijn geweest zich te manifesteren zoals hij heeft gedaan.

Ik herinner me Henk persoonlijk (in mijn tijd als districtsbestuurder van KNKV-district Noord) onder meer nog uit de algemene districtsvergaderingen waar een vergadering nimmer kon worden afgerond zonder rondvraag van Henk waarbij hij aandacht vroeg voor ledenwerving én PR, of door Henk liever gezegd: propaganda.

We zijn als vereniging vereerd dat het afscheid van Henk vanuit ‘zijn’ kantine zal worden gehouden.

Binnen AVO zullen we -ook rondom de wedstrijden- op verschillende manieren stil staan bij het overlijden van onze erevoorzitter, Henk Praas.

We wensen Eri, Gert Jan, verdere familie en vrienden sterkte met dit verlies.

 

Bestuur korfbalvereniging AVO

—————————————————————————————————

Correspondentie-adres familie Praas:

E. Praas
Pinksterbloem 19
7322 GS Apeldoorn